Club geschiedenis

GESCHIEDENIS KFC LINT VZW

Donderdag 5 mei 1927: Het ontstaan van de club

In 1870 maakte de gemeente Lint zich los van gemeente Kontich. Maar er was pas voor het eerst sprake van KFC Lint op donderdag 5 mei 1927. De club ontstond in de lokalen van café Volkslust op de Duffelsesteenweg te Lint. Dit café zou decennialang dienstdoen als het clublokaal.
FC Linth (zoals oorspronkelijk op de vlag stond) was geboren en werd de derde vereniging van het dorp. Lint telde op dat ogenblik 2227 inwoners en Lodewijk Smits (Katholiek Verbond van België) was toen burgemeester.

De club schreef zich na de oprichting onmiddellijk in bij de KBVB, dat toen nog de naam BVB  (Belgische Voetbalbond) droeg, onder het stamnummer 1453. De eerste bestuursleden van de club waren John Leemans (voorzitter), Jozef van Goubergen (ondervoorzitter), Alfons Geukens (secretaris) en Constant Janssens (penningmeester). De wedstrijden gingen toen door “achter de molen” op de Lintsesteenweg.
Na enkele stevige discussies werd besloten dat de clubkleuren rood en groen zouden worden. De club kwam terecht in het toenmalige 3e gewestelijke D, de laagste reeks van het voetbalverbond.

De periode na Wereldoorlog II: De tweede geboorte

In de periode tussen 1942 en 1944 trad FC Lint niet aan wegens de Tweede Wereldoorlog. Het jaar daarop waren er te weinig clubs actief om een volwaardige competitie op te starten en werd dat sportjaar gevuld met vriendschappelijke wedstrijden. De nieuwe competitie, die van start ging in het seizoen 1945-1946, kwam nog te vroeg voor FC Lint omdat het nog niet beschikte over voldoende infrastructuur.
Onder voorzitterschap van Albert Van Craen vond de heroprichting van FC Lint plaats. Een veertigtal jongeren, een aantal oud-spelers en enkele andere drijvende krachten sloeg de handen in elkaar en d de club werd opnieuw leven ingeblazen. Er werd beslist om twee elftallen op te richten 

Het eerste elftal trad in het seizoen 1946-1947 aan in 3e gewestelijke G (de laagste reeks) en werd tweede in de rangschikking na Puurs met gelijke punten. Maar Lint had echter 1 tegendoelpunt meer. Aangezien het seizoen daarop door de voetbalbond beslist werd om een derde reeks van 2e gewestelijke op te richten, mocht Lint alsnog promoveren naar 2e gewestelijke.
De tweede ploeg die FC Lint inschreef in het seizoen 1946-1947 was een juniorenploeg en zou het latere ontstaan van een jeugdafdeling betekenen. Zo kreeg de opleiding van jeugd een centrale plaatst binnen de club.
Het eerste elftal van Lint kende na het seizoen ’46-’47 een mindere periode en het verblijf in 2e gewestelijke was na één seizoen al afgelopen.

Bij een voetbalclub hoort uiteraard een clublied, een lied dat de vereniging ten alle tijden steunt. Clement Voet schreef daarom in het jaar 1948 het strijdlied van de club! Het origineel clublied met bijhorende partituur kan je vinden op onze website. De originele vlag kreeg ook een nieuw ontwerp. Deze nieuwe vlag werd dat jaar officieel ingehuldigd na de wedstrijd tegen Wijnegem. 

Het seizoen 1950-1951 was een echt succesjaar.  Lint was niet alleen een regelrechte doelpuntenmachine (liefst 108 goals), maar slaagde er tevens in om haar eerste titel sinds haar ontstaan binnen te rijven. Ze promoveerde daarom opnieuw naar 2e gewestelijk en zou zich daar 4 seizoenen handhaven. 

In het seizoen 1952-1953 werd de naam van gewestelijke omgedoopt naar provinciale.

Het ledenaantal van de club steeg gestaag en zo hadden ze in 1957 een vereniging van 58 leden en 16 bestuursleden.

De jaren ’60: Op zoek naar een nieuw terrein

Vanaf 29 oktober 1967 zou met medewerking van het gemeentebestuur gezocht worden naar een nieuw speelveld. De gemeente zou een toelage aan de club geven en er werd ook gezocht naar geschikte plaatsen zoals aan de Duffelsesteenweg, in de Statiestraat (achter de woning van toenmalige voorzitter Jos Rits) en aan de Liersesteenweg. Echter geen enkele locatie kwam in aanmerking omdat de oppervlakten van de verschillende speelvelden niet voldeden aan de door de voetbalbond vastgelegde normen.

Het A-terrein, dat na de Tweede Wereldoorlog naar de andere kant van de Lintsesteenweg (Hove) verhuisd was, kreeg op 17 juli 1968 de mogelijkheid van stromend water wat voor de club een hele vooruitgang betekende.

Op 23 november 1968 kwam er eindelijk een oplossing voor het tweede voetbalterrein. Op de gronden van de Ideale Woning in de Zevenhuizenstraat zou het nieuwe voetbalveld (B-terrein) worden aangelegd. De gemeente hielp mee om alles in gereedheid te brengen alvorens de start van het voetbalseizoen 1969-1970. Van dan af beschikte FC Lint over 2 voetbalterreinen.

De jaren ’70: Financiën

Een voetbalvereniging heeft geld nodig om te kunnen werken en financiële steun was dan ook broodnodig om te overleven. Zo kreeg men van de gemeente Lint voor het eerst gedurende 2 jaar subsidies (1972-1973). Vanaf het seizoen 1972-1973 kreeg men tevens van de KBVB voor de eerste maal de toelating om reclame op de truitjes te zetten. De eerste shirtsponsor werd het plaatselijk supporterscafé “Het Gulden Vlies”.

Stilaan kreeg de club de nood om een eigen VZW op te richten wat de ploeg veel voordelen zou geven. In 1974 werd het voorstel ingediend, maar de provincie Antwerpen oordeelde dat dit voorlopig niet aan de orde was.

De nieuwe naam van de club kwam viel samen met het 50-jarig bestaan. Voortaan zou de club door het leven gaan als Koninklijke Football Club Lint (KFC Lint). Het feest voor de nieuwe naam en de jubileumviering ging door op het gemeentehuis in aanwezigheid van tal van KBVB-leden, waaronder Jan Peeters (de toenmalige voorzitter van de KBVB).
Op dat ogenblik beschikte KFC Lint over 8 elftallen: het eerste elftal, de reserven, junioren, scholieren, twee knapenploegen en twee miniemenploegen.

Op 10 maart 1978 nam de club deel aan een wedstrijd in Duitsland, tegen VFL Bochum. Na deze trip ontstond er een tijdje een band tussen beide clubs en vertrokken hier jongens voor een tweetal weken naar Duitsland en het jaar nadien kwamen er Duitse voetballers tot in Lint, waar ze opgevangen werden door ouders en supporters van KFC Lint.
Ook met Lith, een zustergemeente uit Nederland, wist KFC Lint een goede relatie te onderhouden en werden tal van onderlinge wedstrijden georganiseerd.

In het begin van de jaren ’70 doken de eerste transfers op en verlieten spelers de club voor een seizoen of zelfs voor altijd, maar ook nieuwe spelers vonden hiertoe de weg naar onze club. Enkele voorbeelden die de club verlieten zijn Van Herck G. naar Kontich FC, Leys L. naar KACV Brasschaat, Krekels R. kwam van KFC Wilrijk.

Nadat het eerste elftal gedurende twee opeenvolgende seizoenen de promotie naar 2de provinciale voor haar neus voorbij zag gaan, was het wel raak in het seizoen ’72-’73. Lint eindigde weliswaar tweede in haar reeks met acht punten achter SV Nielse, maar mocht als tweede mee promoveren. Dit was ondertussen van 1953 geleden. Helaas speelde men drie jaar later plots in 4e provinciale: KFC Lint degradeerde twee seizoenen achter elkaar en kwam zo in de laagste competitie terecht.
RoodGroen wist gelukkig weer snel hogerop te spelen en draaide zo een aantal jaren in 3de provinciale mee.

1980-1990: Een jeugdtalent breekt door

Het seizoen ’79-’80 draaide voor de club negatief uit. Op het einde van het seizoen moest het een testwedstrijd spelen tegen SV Heibos om een degradant aan te duiden. Onze club kon haar minder jaar niet rechtzetten in deze testwedstrijd en verloor met 3-0 en zou het jaar 1980 ingaan in 4de provinciale.

Na het seizoen ’87-“88 werd Nico Van Kerckhoven op 17-jarige leeftijd getransfereerd naar SK Lierse. Nico is de jongste speler die ooit in het eerste elftal van KFC Lint heeft gespeeld. Op 16 jaar (vroeger mag immers niet) verscheen hij al in de eerste ploeg om zich daar door vele scouts te laten opmerken. Hij bleef 10 jaar bij SK Lierse, speelde er kampioen in 1997 en stapte in 1998 over naar Schalke 04. Hij speelde er 6 jaar en deed er nog een jaar extra bij in de Bundesliga bij Borussia M’gladbach. Daarna speelde hij nog tot 2010 bij KVC Westerlo.

Met een afscheidswedstrijd van de ‘eeuwige 11’ op onze club in juni 2010 eindigde zijn actieve voetbalcarrière, op de plaats waar die 31 jaar vroeger begon.
Nico Van Kerckhoven is voor de Lintse jeugd het grote voorbeeld en is nog regelmatig op de club te vinden. Eén van zijn zonen speelt immers op dit ogenblik (2020) nog bij onze club.

In 1989 kreeg onze club dan toch de toestemming om een VZW op te richten. Dit gebeurde onder voorzitterschap van Creemers M.

De jaren ’90 up’s en down’s

De club probeerde op allerlei manieren geld in het laatje te krijgen. Zo hadden ze een autozoektocht, mosselsouper, de gouden koe, truffelverkoop, appelsienenverkoop, lente-tombola’s, bonte avonden enz…
Uiteraard hebben sponsors ook steeds hun bijdrage geleverd aan de club om financieel rond te komen. KFC Lint werd in haar bestaan onder andere gesponsord door toenmalige Keurslager Slaets, bierhandel gebroeders Goossens, Garage Op De Beeck, Reisbureau Masi, FINA, Transport Gilles. Op dit ogenblik wordt het eerste elftal gesponsord door Ford Gonthier uit Walem. Alle clubsponsors zijn te vinden op de clubwebsite.

Hoogdagen in de jeugdwerking van KFC Lint in de jaren ’90 waren zeker de deelnames van de preminiemen en de miniemen aan de Norway Cup en dit dankzij de toenmalige jeugdsponsor FINA. Tien dagen lang kregen onze jeugdspelers tegenstanders over de hele wereld voorgeschoteld. De resultaten bleven uit maar de ervaring en het genot was voor deze jonge voetballertjes de moeite waard.

In de jaren ’90 speelde het eerste elftal voornamelijk in 3de de provinciale. Twee periodes wist KFC Lint af te werken in 2de provinciale namelijk het seizoen ’91-’92 en enkele jaren later twee seizoenen achter elkaar ( 1994-1996).

Eind de jaren ’90 werden de plannen voor een nieuwe sportaccommodatie in de KMO-zone in het Lerenveld concreter, maar daarover later meer. Dee eerste gesprekken hierover liepen trouwens reeds in 1968!!

De jaren 2000 en heden: Nieuwe accommodatie is een feit

Na meer dan 60 jaar gespeeld te hebben op het A-terrein (Lintsesteenweg 777 te Hove) en meer dan 30 jaar op het B-terrein (Zevenhuizenstraat te Lint) werd op 21 juni 2000 een nieuwe stap vooruit gezet. Een erfpachtovereenkomst met de gemeente Lint werd ondertekend voor het gebruik van de nieuwe terreinen in het Lerenveld.
Op 5 mei 2002 werd met een receptie op het gemeentehuis en de eerstesteenlegging van het nieuwe complex het 75-jarig bestaan onder voorzitterschap van Somers L. gevierd.
Op 19 april 2003 werd met een receptie onze nieuwe sportaccommodatie in gebruik genomen.  Deze feestelijke inhuldiging gebeurde in de aanwezigheid van tal van genodigden, waaronder het Lintse gemeentebestuur, tal van sponsors en enkele leden van de KBVB.  Onze nieuwe voorzitter Sweeck E. kreeg de eer om samen met de Lintse burgemeester en schepen van sport het lintje door te knippen, waarmee de officiële start gegeven werd voor het gebruik van dit prachtig complex.
Tijdens het weekend van 24-25 mei 2003 werden de nieuwe terreinen officieel ingespeeld met wedstrijden tegen tal van jeugdploegen van K. Lyra TSV.
Ter afronding van de festiviteiten speelde ons eerste elftal op 8 juli 2003 een galawedstrijd tegen K. Lierse SK (1e Nationale afdeling, het huidige Jupiler Pro League 1A)
Het nieuwe complex beschikt over drie voetbalterreinen en 2 ‘duiveltjes’-velden. 

Tijdens het seizoen 2013-2014 wist het eerste elftal zich via winst in de eindronde tegen Mariaburg een plaatst in 2de provinciale te bemachtigen onder leiding van trainer Sweeck P. Dit was geleden van het seizoen ’91-’92. Dit mooie liedje zou vier seizoenen standhouden.

In het seizoen 2017-2018 was het verhaal in 2de provinciale uit en degradeerden we terug naar 3de provinciale. Vele spelers hadden echter de smaak te pakken van het niveau van 2de en verlieten massaal de club. Hierdoor moest het daaropvolgend seizoen hoofdzakelijk met eigen jeugd, zonder ervaring in het eerste elftal, aantreden worden en konden we ons ook in het seizoen 2018-2019 niet handhaven in 3de provinciale. Het gevolg was twee jaar na elkaar een degradatie. Nochtans had KFC Lint de eindronde gewonnen om ons normaal te handhaven in 3de provinciale, maar doordat er in hogere reeksen meerdere Antwerpse ploegen zakten naar 1ste provinciale, degradeerde KFC Lint alsnog naar de laagste regionen van de competitie.

Het verblijf in 4de provinciale bleef gelukkig beperkt tot één seizoen. Onze nieuwe trainer Aerts N. kon samen met ons jeugdig elftal van veelal eigen jeugdspelers, aangevuld met enkele versterkingen, het tij te keren en zo speelt KFC Lint het seizoen 2020-2021 opnieuw in 3de provinciale. 

Eind december 2016 kon onze jeugdwerking voor de tweede keer op rij (dit lukte ook bij de audit in 2013) het kwaliteitslabel ‘2 sterren Provinciaal’ halen, geldig voor 3 jaar.  Dit label kregen we na een audit, uitgevoerd door DOUBLE PASS, een spin-off bedrijf verbonden aan de Vrije Universiteit van Brussel. Bedoeling van deze audit was om na te gaan wat er goed is aan onze jeugdopleiding en wat er kan verbeterd worden m.a.w. “meten om te weten”. Deze audit bestond uit interviews met trainers en bestuursleden, opvolging van trainingen enz…. Verder werd de club gecontroleerd op effectiviteit, strategie, organisatie, ondersteuning, interne en externe communicatie en kwaliteit van de accommodatie. Uiteraard was de club enorm fier bij het behalen van een dergelijk kwaliteitslabel.

Onze jeugdploegen konden sinds het seizoen 2010-2011 proeven van provinciaal jeugdvoetbal en konden dit bijna elk jaar volhouden tot het seizoen 2018-2019. De voorwaarden om door deze selectie te geraken werden jaar na jaar strenger en strenger en moeilijker haalbaar voor een kleine voetbalclub als KFC Lint. Toch blijft de betrachting om onze jeugdploegen ooit terug naar het provinciaal niveau te tillen.
De komst van het nieuwe kunstgrasveld met kurk als infill in het seizoen 2020-2021 moet er voor helpen om deze ambitie kracht bij te zetten.
Ook werd de oude terreinverlichting vervangen door nieuwe LED-verlichting, die bovendien computergestuurd is.

Er staat onze club nog een mooie toekomst te wachten. Hop naar het 100-jarig bestaan van de club in 2027!!

Bronvermeldingen:
Deze clubgeschiedenis kon slechts tot stand komen dankzij het studiewerk (2003-2004) van Wannes Coolen, onze clubarchivaris Rik Vercauteren en wijlen Jos Van Deun.